Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Όχι άλλες φιέστες, προστασία των θαλασσών μας στην πράξη!

Με περίσσεια χαρά η κυβέρνηση μας ενημερώνει για τη διοργάνωση του  «Διεθνούς Συνεδρίου για την προστασία των Ωκεανών και των Θαλασσών», που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα. Εμείς πάλι, θεωρούμε πως της περισσεύει η υποκρισία.

Το 9ο "Our Ocean Conference" θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, μα ίσως θα ήταν πιο ταιριαστό να είχε πραγματοποιηθεί την Πρωταπριλιά, την ημέρα γιορτής των διοργανωτών του. Γιατί μόνο σαν φάρσα ακούγονται τα μεγάλα λόγια για μια Ελλάδα που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις θάλασσές της, την ίδια στιγμή που τις έχει χωρίσει σε οικόπεδα και τις έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες, για να την μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη με τρυπάνια και πλατφόρμες εξόρυξης.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προαναγγελία του συνεδρίου, δήλωνε: «Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τη διάσκεψη "Our Ocean Conference". Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Υπουργό για τη δέσμευσή του σε αυτό τον σκοπό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια πολύ επιτυχημένη διάσκεψη. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Όσκαρ υποκρισίας, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις λίγες ημέρες πριν, σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, την Ελληνική Τάφρο, ηχούσαν ακατάπαυστα εκρήξεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο ήχος όμως, είναι ζωτικής σημασίας αίσθηση για τους θαλάσσιους οργανισμούς, και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν εδώ, γι' αυτό και οι επιπτώσεις από τους ηχοβολισμούς μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, έως και θανατηφόρες.
Τα «θαλάσσια οικόπεδα» της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobil, τυχαίνει να συμπίπτουν με έναν οικότοπο παγκόσμιας οικολογικής αξίας. Η σημασία της Ελληνικής Τάφρου για τη βιοποικιλότητα, τα προστατευόμενα είδη που φιλοξενεί και τους μοναδικούς πληθυσμούς τους, έχει αποτυπωθεί εδώ και χρόνια στην Εθνική Νομοθεσία, σε Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς αλλά και Διεθνείς Συμβάσεις. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το να παραχωρηθεί αυτή η περιοχή στα τρυπάνια" των πολυεθνικών του πετρελαίου. Τόσο «ιδιαίτερη» είναι λοιπόν, η σημασία που δίνουμε στα «ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου».
Όσο για την ευρεία ατζέντα για το κλίμα, ναι, στην δική μας χωράνε και οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων! Θέτουν σε ρίσκο μια απίστευτα κρίσιμη περιοχή για την βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, προκειμένου να μην χάσουν τα κέρδη τους πετρελαϊκές εταιρείες, που ευθύνονται στο μέγιστο βαθμό για το διαχρονικό ξεζούμισμα της Γης με σκοπό την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων που έχουν οδηγήσει το κλίμα σε κατάρρευση. Η ExxonMobil, είναι μια από αυτές. Μάλιστα είναι κατηγορούμενη σε δικαστικές υποθέσεις, όχι μόνο για τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή, αλλά και γιατί γνώριζε τις επιπτώσεις αλλά απέκρυψε την αλήθεια. Επιπλέον, έχει κριθεί κατ’ επανάληψη ένοχη για ζημιές στο περιβάλλον και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανά τον κόσμο.
Πως μπορεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι νοιάζεται πραγματικά για την προστασία των Ωκεανών και των Θαλασσών, όταν θέτει σε κίνδυνο τις θάλασσες μας, που διατείνεται πως θέλει και επείγει να προστατέψει; Αν οι θάλασσες μας θέλουν προστασία από κάτι, είναι πρωτίστως από τέτοιου είδους «προστάτες».
Ως Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη το αυτονόητο, αν θέλουμε πραγματικά να προστατέψουμε τις θάλασσές μας. Το αίτημα μας είναι ξεκάθαροΝα ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και να ακυρωθεί ΤΩΡΑ το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
 
Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου:
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens’ Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante – Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | Sea Shepherd Greece | SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων
 
Επικοινωνία: HellenicTrenchSOS@gmail.com

#HellenicTrenchSOS