Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Η Παλαιόχωρα ενημερώνεται για το μέλλον που της ετοιμάζουν οι πετρελαϊκές

Εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον, Υγεία, Ειρήνη, Τουρισμός, Αλιεία, Οικονομία θυσία στο βωμό των εξορύξεων;» πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 από την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα και την μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση επ’ αυτού, επιβεβαίωσε στο έπακρο η συγκινητική ανταπόκριση από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρόλο που το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων λίγα ναυτικά μίλια από την περιοχή άρχισε να υλοποιείται από το 2019, ακόμα και σήμερα που είμαστε εν αναμονή της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών για το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για τους ανθρώπους της Παλαιόχωρας και της ευρύτερης περιοχής, που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την μετατροπή του τόπου σε βαριά βιομηχανική ζώνη.

Στο θολό αυτό τοπίο, έριξαν άπλετο φως οι άκρως ενημερωτικές εισηγήσεις των καλεσμένων ομιλητών και η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. 


Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και ιδιαιτέρως για την συμμετοχή τους:

Τη Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς, για την πληρέστατη παρουσίαση της σχετικά με τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον παραλογισμό της επένδυσης σε ορυκτά καύσιμα εν μέσω κλιματικής κρίσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε όλα τα επίπεδα. 

Τον Πέτρο Λυμπεράκη, Βιολόγο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που μας βοήθησε να αντιληφθούμε την τεράστια αξία της Ελληνικής Τάφρου (αυτό το μοναδικό θησαυροφυλάκιο της φύσης που κινδυνεύουμε να το χάσουμε πριν καν το γνωρίσουμε) αλλά και την σχέση που έχει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός. 

Τον Γιάννη Κυριακάκη, Οικονομολόγο και Εκπαιδευτικό, που μας εξήγησε γιατί τα "τεράστια" οικονομικά οφέλη των εξορύξεων για την Ελλάδα και την τοπική οικονομία ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. 

Τον Γιώργο Μπάλια, Δικηγόρο και αν. καθηγητή Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μας εξήγησε πόσο ασύμβατες είναι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων με τις δεσμεύσεις της χώρας μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Παλαιόχωρας που βοήθησαν στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης αλλά και το Pearl Cavo για τη φιλοξενία. 

Η ξεκάθαρη θέση ενάντια στις εξορύξεις που έχουν πάρει ήδη κάτοικοι, σύλλογοι και σωματεία από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και η διάθεσή που εκφράστηκε από τους αιρετούς να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, είναι μόνο η αρχή και είμαστε σίγουροι ότι η απάντηση στο αν θα γίνουμε θυσία στο βωμό των εξορύξεων θα είναι ηχηρή.