Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Παρέμβαση στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ

Παρέμβαση στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης πραγματoποίησαν μέλη της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων» το απόγευμα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2022. Άνοιξαν πανό με μηνύματα ενάντια στις έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας και άλλαξαν την επιγραφή του Ινστιτούτου! Η καινούργια ταμπέλα που τοποθετήθηκε περιγράφει επακριβώς τον αληθινό σκοπό της λειτουργίας του: «Ινστιτούτο Πληρωμένης Έρευνας για μεθόδους ξεπλύματος των εγκλημάτων των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσες της Κρήτης»! 

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τα μέλη της Πρωτοβουλίας μοίρασαν την εξής ανακοίνωση:

Ανεπιθύμητοι οι επιστημονικοί συνεργάτες στα επικείμενα εγκλήματα των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσες της Κρήτης!

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (νυν Ινστιτούτο Γεωενέργειας) του ΙΤΕ που εδρεύει στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά αποτελεί στην ουσία το τοπικό «επιστημονικό» παράρτημα των πετρελαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Χρηματοδοτείται ανοιχτά από τα ΕΛΠΕ -νυν HELLENiQ ENERGY- με 600.000 ευρώ καθώς και από την Περιφέρεια Κρήτης με 100.000 ευρώ, για την «επιστημονική υποστήριξη στην παρακολούθηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα Ινστιτούτο Πληρωμένης Έρευνας για μεθόδους ξεπλύματος των επικείμενων εγκλημάτων των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσές μας.

Η υποτιθέμενη δέσμευσή του να «παρακολουθεί στενά» τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στα παραχωρημένα από το ελληνικό κράτος «θαλάσσια οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού και «να ενημερώσει εγκαίρως αν αντιληφθεί κίνδυνο για τα κητώδη που ζουν στις θάλασσές μας ή πιθανότητα ατυχήματος», δεν αποτελεί παρά το προσωπείο μιας υποτιθέμενης «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πραγματικό σκοπό της λειτουργίας του, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χρηματοδοτών του.

Ατύχημα για την Κρήτη και κίνδυνος για τον φυσικό της πλούτο και την τοπική οικονομία, είναι από μόνες τους οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και δεν χρειάζεται να το δούμε στην πράξη για να το καταλάβουμε. Μας αρκεί το πλούσιο σε περιβαλλοντικές καταστροφές και οικολογικά εγκλήματα βιογραφικό των «επενδυτών» της μαύρης ανάπτυξης.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είδαμε Ζιφιούς να ξεβράζονται στις ακτές της Κέρκυρας ως συνέπεια των συνεχών ηχοβολισμών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Από την Τρίτη 8 Νοέμβρη, αμέσως μετά τις αντίστοιχες προαναγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού, ερευνητικό πλοίο συνοδεία ρυμουλκού εκτελεί σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Γαύδου, μέσα στο σπίτι των θαλάσσιων θηλαστικών την «Ελληνική Τάφρο».

Είναι θέμα χρόνου να αντικρίσουμε τις ίδιες θλιβερές εικόνες Δελφινιών, Ζιφιών ή Φυσητήρων να παλεύουν για τη ζωή τους στις ακτές στα νότια της Κρήτης ή να χάνονται για πάντα στο βυθό της θάλασσας. Γιατί για κάθε ένα σπάνιο, απειλούμενο και προστατευόμενο πλάσμα που εκβράζεται, αντιστοιχούν δεκάδες άλλα που βρίσκουν το θάνατο στο πεδίο των ερευνών.

Θα περιμέναμε από την επιστημονική μας κοινότητα να ορθώσει το ανάστημά της και να συνταχθεί μαζί μας στο αίτημα μας να σταματήσει αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα ενάντια στον αληθινό πλούτο του τόπου μας και όχι να γίνεται συνεργός εκείνων που το διαπράττουν.

Θα θέλαμε πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για να βγάζουν την δουλειά των εταιριών που προκαλούν καταστροφή και θάνατο.

Άλλο η γνώση και άλλο τα συμφέροντα. Όπως με τις ανανεώσιμες, έτσι και στα ορυκτά καύσιμα οι βιομηχανίες καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και παράγει η επιστήμη.

Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, λέμε σήμερα πως είναι ανεπιθύμητοι οι επιστημονικοί επί πληρωμή συνεργάτες των πετρελαϊκών εταιρειών που ξεπλένουν τα εγκλήματα τους.

Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά σαν κοινωνίες, τι πιστεύουμε ότι θα αποφέρουν οι δήθεν ενεργειακοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών της Μεσογείου.

Τις επιλογές τις γνωρίζουμε και είναι συγκεκριμένες: περιβαλλοντική καταστροφή, υποβάθμιση των υπαρχουσών οικονομιών, την περαιτέρω εμπλοκή σε «πολεμικά οικόπεδα» και όλα αυτά έχοντας σαν δεδομένο ότι στο τέλος θα γίνει υφαρπαγή των κοιτασμάτων από τις χώρες που πουλάνε τεχνολογία και πολεμικούς εξοπλισμούς, και πάλι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν στα ύψη.

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη τους!

Έξω οι πετρελαϊκές εταιρείες από τις θάλασσες μας!

Να ανακηρυχθεί η «Ελληνική Τάφρος» προστατευόμενη περιοχή!

Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις!