Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Σεισμικές έρευνες εν κρυπτώ στην προστατευόμενη Ελληνική Τάφρο;

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι από χθες φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, με την ανοχή ή την προτροπή της κυβέρνησης, κάνουν εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και πιθανότατα δυτικά της Κρήτης, εκθέτοντας τα θαλάσσια θηλαστικά σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ενέργεια αυτή που αποκάλυψε η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν άγνοια!

Η διαδρομή του ερευνητικού πλοίου Sanco Swift 25 και 26 Οκτωβρίου 2022

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη. Ανάμεσα στους σοβαρούς λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι ακριβώς οι επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά.

Όλα τα παραχωρημένα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου, περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της περιοχής αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και στην ουσία πράττει τα εντελώς αντίθετα.

Οι εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων εκτός του ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν ευθεία απειλή για την ειρήνη, για πολύτιμα οικοσυστήματα σε θάλασσα και στεριά, για τον τουρισμό και για την αλιεία. Εκτιμώντας αυτούς τους κινδύνους, ήδη Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσεις τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο, αναμένουμε να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα!

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών! 

Ειρήνη στη Μεσόγειο!


Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Facebook.com/groups/537955643729092

no.oil.crete@gmail.com